RAW DOSYASI NEDİR?NEDEN KULLANILIR?
RAW fotoğraf, fotoğrafçılık sektöründe sık sık tercih edilen bir türdür. Ancak söz konusu fotoğraflar ile ilgili detaylar bireyler tarafından sık sık merak edilen konular arasındadır. Şimdi gelin, RAW fotoğraflar ile ilgili tüm detayları hep birlikte inceleyelim.
RAW Fotoğraf Nedir?
RAW dosyası, fotoğraf makinenizde veya akıllı telefonunuzun hafıza kartında depolanan basit bir dijital görüntü dosyasıdır. Minimum düzeyde işlenir ve genellikle sıkıştırılmaz. Her kamera üreticisinin kendi RAW dosya formatı vardır. Örneğin Canon RAW dosyaları .CR2 veya .CR3 iken Nikon .NEF'dir.
Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, RAW'ı destekleyen çoğu Android akıllı telefon, öncelikle evrensel bir RAW dosya formatı olan DNG'de çekim yapar. Apple'ın yeni bir ProRAW formatı vardır. Bir kamera kullanırken, mevcut iki ana fotoğraf formatı olanJPG (veya JPEG) ve RAW kullanılır. Normalde bir dijital kamera veya akıllı telefon ile çekim yaptığınızda, varsayılan ayar çektiğiniz görüntüleri kameranızın hafıza kartına sıkıştırılmış bir biçimde kaydetmesidir. Çoğu kamera ve cihazdaki standart, JPEG olarak bilinen bir formattır.
JPG, hemen hemen her cihazda görüntülenebilen, evrensel olarak kabul edilmiş bir görüntü formatıdır. Bu nedenle, bir JPG görüntü dosyasını alıp Facebook gibi bir sosyal medya platformunda paylaşmak veya bir arkadaşınıza e-posta ile göndermek son derece pratiktir.
Fotoğrafçılıkta Neden RAW Formatında Çekim Yapmalısınız?
JPG ayrıca sıkıştırılmış bir dosya formatıdır. Bu, görüntü dosyasına çeşitli optimizasyonların uygulandığı anlamına gelir. Bu da dosya boyutunu küçültür. Sıkıştırma ne kadar büyük olursa, kalite kaybı o kadar büyük olur. Ancak dosya boyutu o kadar küçük ve onu kaydetmek için gereken depolama alanı o kadar az olur.
PNG dosyaları, HEIF dosyaları vb. gibi başka sıkıştırma türleri de mevcuttur. Her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. JPG, açık ara en yaygın kullanılanıdır ve HEIF çoğu iPhone'da varsayılandır.
Sıkıştırılmış dosyalar iyi bir şeydir. Bir web sayfasını yüklediğimizde, tüm resimlerin yüklenmesi için uzun süre beklememiz gerekmediği ve resimleri arkadaşlarımıza e-postayla gönderdiğimizde, onların gelen kutusunda çok fazla yer kaplamadığı anlamına gelir. RAW dosyası, görüntü dosyasının sıkıştırılmamış bir sürümüdür. Esasen kamera, görüntü verilerini sensörden alır ve düzenlenmemiş, sıkıştırılmamış bir biçimde hafıza kartına kaydeder.
Bir RAW görüntü dosyası, kameranın megapiksel sayısıyla aynı boyutta olur. Örneğin, 20 megapiksel bir kamera, yaklaşık 20 megabaytlık bir RAW dosyasını kaydeder. Bunu makul kalitede bir JPG dosyasıyla karşılaştırın, aynı kameradan alınan bu dosya genellikle yaklaşık 4 megabayt olur. Yani RAW 5 kat daha fazla yer kaplar. Ancak sağladığı pek çok avantaj da vardır. Söz konusu avantajlar aşağıdaki gibidir.
Tüm Görüntü Verilerini Saklarsınız
RAW'da çekim yaparken sahip olduğunuz en büyük avantaj, hiçbir değerli görüntü verisini kaybetmemenizdir.
Beyaz Dengesi Ayarlamaları
Fotoğrafçılar beyaz dengesinden bahsettiklerinde görüntünün renk tonuna atıfta bulunurlar. Örneğin, sıcak beyaz dengesi görüntünün altın sarısı renk olduğu anlamına gelir ve soğuk beyaz dengesi daha mavi görünen bir görüntü anlamına gelir. Beyaz dengesi ışığın kaynağına göre değişir. Örneğin bir tungsten ampul, gün ortasındaki güneşe kıyasla farklı bir ışık tonu verir ve bu da batan güneşten farklı görünür.
Bir fotoğraf çektiğinizde, kameranın genellikle ışığın tonunu bulmaya çalışması gerekir. Böylece görüntünüz çok mavi veya çok sarı görünmez ve bu beyaz dengesi ayarıyla yapılır.
Keskinlik ve Gürültü Ayarları
JPG'de çekim yaptığınızda, fotoğraf makinesi, son JPG görüntüsüne belirli bir görünüm kazandırmak için dönüştürme işleminin bir parçası olarak görüntü verilerine bir dizi düzenleme uygular. Özellikle flaş veya gece fotoğrafçılığı kullanamayacağınız iç mekan çekimleri gibi daha karanlık sahneler için, RAW'da çekim yapmak ve son işlemede gürültü ve keskinliği ayarlamak size daha iyi sonuçlar verir.